Tijdens het koken kan je gebruikmaken van heel wat verschillende toestellen en keukengerei. Het kan soms zelfs overweldigend zijn als je je eerste stappen zet in de wereld van het koken. Er bestaan heel veel verschillende soorten merken en voor elke handeling die je tijdens het koken moet doen, bestaat er wel een voorwerp dat je ervoor kan gebruiken. In dit artikel wordt de nadruk gelegd op de verschillende soorten pannen die je kan gebruiken. 

Wat is een braadpan?

Wanneer je het hebt over een braadpan, wordt de functie van de pan voor een groot stuk al uitgelegd door de naam zelf. Een braadpan wordt voornamelijk gebruikt om vlees te braden of te stoven. Daarom wordt er ook wel eens gekozen voor de naam stoofpan. Al wordt er voornamelijk voor de term stoven gekozen als je groenten aan het bereiden bent. De meeste braadpannen zijn ook een stuk zwaarder in gewicht dan een normale kookpan. Meestal wordt er gekozen voor gietijzer of keramiek terwijl een kookpan gewoon uit aluminium bestaat. 

Een braadpan komt meestal samen met een bijpassend deksel, omdat de pan afgesloten is tijdens het braden. Op die manier blijft de warmte goed bewaard en is je eten sneller gaar. Wanneer je een nieuwe braadpan wil aankopen, let je er best op dat deze ook ovenbestendig is. Vlees dat in een braadpan wordt gebraad, wordt in sommige gevallen nog verder klaargemaakt in de oven.  

Wat is een sauteerpan?

Sauteerpannen kan je tot op zekere hoogte misschien een beetje vergelijken met een braadpan, maar een sauteerpan is in tegenstelling tot een braadpan wijder aan de bovenkant. Het voordeel van een sauteerpan is dat het verschillende mogelijkheden biedt. Je kan er bijvoorbeeld een lekkere wok in bereiden, maar ook verschillende pastasauzen of zelfs roerbakgerechten en eenpansgerechten. Sauteerpannen worden voornamelijk gemaakt uit roestvrijstraal. Hierdoor zijn ze eenvoudiger te gebruiken bij onder meer het opschudden van groenten. 

Wat is een kookpan? 

De meest klassieke pan die je hoogstwaarschijnlijk wel kent, is de kookpan. Die wordt gebruikt om onder meer aardappelen, rijst of pasta klaar te maken. Wanneer je net in de kookwereld komt kijken, is de kookpan de ideale pan om mee te starten.

Dit zijn slechts enkele soorten pannen die je kan gebruiken tijdens het koken. Of je nu kiest voor een sauteerpan, een braadpan, een kookpan of toch nog een andere soort pan, onthoud zeker dat je vooral moet genieten tijdens het koken.